Svenska Podcastvanor

Det var någon som efterfrågade hur svenska poddstatistiken ser ut överlag. Ett svenskt Edison Research finns ju dessvärre inte riktigt. Mest färska poddstatistiken kommer från Daytona som har undersökt podcastvanor hos svenskar 2016. Undersökningen pågick mellan 7 nov – 30 dec och publicerades i år, så det här är ändå väldigt färskt.

Det mest intressanta härifrån enligt mig är…

  • Män och kvinnor lyssnar nästan lika mycket på poddar, med en liten övervikt mot männen.
  • Ca 75 % av poddlyssnarna bor i stor- eller mellanstora städer. Resten bor i småstäder eller lansbygden.
  • Åldrarna 20 – 29 utgör 39 % av poddlyssnandet. Åldrar i 0 – 19 år utgör endast 8 % av lyssnandet och 66 + år utgör endast 2 % av lyssnandet. Hur når vi de målgrupperna med podcasts? Teknik som måste förklaras bättre eller är det innehållsmässigt poddvärlden behöver förändras?
  • Vi som lyssnar, vi lyssnar mycket! 41 % av poddlyssnarna följer fler än 8 poddar och 28 % följer 5-7 poddar! Och 58 % lyssnar på alla avsnitt. Bara 4 % lyssnar på enstaka avsnitt.
  • 79 % av poddlyssnarna vill ha ett nytt avsnitt varje vecka. 53 % vill att ett avsnitt ska vara mellan 30 – 60 minuter, medan 40 % vill ha längre än 60 minuters poddavsnitt(!).
  • Varför lyssnar vi svenskar på poddar? 85 % lyssnar för att bli underhållna. 75 % gillar poddar för att man kan lyssna när man vill. Och 73 % lyssnar för att lära sig något nytt.
  • Flest av oss lyssnar när vi är i hemmet. Vi lyssnar också när vi promenerar, cyklar eller springer, och vi lyssnar i kollektivtrafiken.
  • 89 % av oss(!!!) återberättar ofta eller ibland det vi hört i podden för andra. Fantastiskt! Just nu är det word-to-mouth-tekniken som poddar överlever på och därför är det vitalt att vi snackar poddar med kompisar, så att dom också börjar lyssna.
  • Något annat intressant är att 1 av 4 kan tänka sig att betala för att få lyssna på en podcast. Det här är jag ganska emot, eftersom podcasts känns väldigt demokratiskt i sin form. Att det är gratis, att vem som helst kan starta en podd, att man får lyssna när och var man vill, etc. Men det är ändå en väldigt spännande utveckling.

Namnlös.png

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s