Recension av S-Town

Ja, vad ska man säga? Det är en av de bästa poddarna jag någonsin hört, till att börja med. Berättelsen är fantastisk i det att det är otroligt bra berättat och att produktionen vänder och twistar sig jämt är fenomenalt bra gjort. Att den tagit tre års tid att jobba med HÖRS ju verkligen. Ljuddesignen är fenomenal. Berättandet är fenomenalt. Rösterna och karaktärerna är otroliga. Producenten/programledaren är fantastisk.

5 av 5 möjliga LÄTT. Vill att alla ska höra den här. Lyss, lyss, lyss. https://stownpodcast.org/

untitled.png

Har ni redan lyssnat på S-Town och vill frossa vidare? Då rekommenderar jag t.ex…

 • Kolla in varför man valde låtvalet ”A Rose for Emily” till podden. http://ew.com/podcasts/2017/04/03/s-town-music-the-zombies-rose-for-emily-william-faulkner/amp/
 • En superlång artikel om S-Town från Vox; huruvida den eventuellt inte borde gjorts pga integritetskränkande. Jag vill bara påpeka att man inte ska glömma att samma kritik hamnade på Serial när den gjordes. Det är en FINE LINE på hur man gör när man ska skapa mörka stories till ”underhållning” för lyssnaren och kritik KOMMER att komma i och med det. Så det här är inte oväntat. Å andra sidan tycker jag nog att det inte är helt oproblematiskt att så många tycker att intimiteten mest handlar om att man beskrivit (SPOILER ALERT!!!) huvudkaraktären Johns homosexualitet än något annat. Men visst. Med tanke på strukturella normer så är det inte helt obefogat att ha med det i kritiken. Dock kan jag hålla med om att (SPOILER ALERT IGEN!!!) det finns mycket problematik i det sättet producenten intensivt rotade ned sig i John’s mentala hälsa. Nåja. Läs gärna artikeln. http://www.vox.com/culture/2017/3/30/15084224/s-town-review-controversial-podcast-privacy
 • Hollywood reporter’s intervju med Brian Reed som är producent/programledare för S-Town. Intervjun handlar om föregående artikels kritik, t.ex. Men också om vilken interaktion han fick från de andra som medverkande i showen, när den var publicerad. Fin intervju. http://www.hollywoodreporter.com/amp/news/how-serial-spinoff-s-town-became-podcastings-newest-hit-990853
 • En lååång podd-intervju som heter ”Longform” med producenten Brian Reed.
  https://longform.org/posts/longform-podcast-239-brian-reed

  Den här intervjun är spännande i sig. Här pratar Brian till exempel om problematiken med att göra storyn som vän eller producent, eftersom han hade en relation till John. Intervjun är väldigt fin och skrattig. Det märks att dom är bekanta/kompisar sedan innan. Men det skapar en rätt härlig stämning – utan att dom på något sätt utelämnar lyssnaren. Intervjun handlar ganska mycket om produktionen kring S-Town. Tvivel om hur publiken skulle uppfatta serien. Att jobba mot en deadline. Ny info om varför han släppte alla avsnitt på samma gång. (För då hade man vetat att John varit död redan efter lyssningen av första avsnittet.)

  En sak som slog mig under longform-intervjun är språket Brian använder. Engelska, naturligtvis, men väldigt lätt sådant. Menar inte det på något nedlåtande sätt – tvärtom. Han använder en bra engelska som också är lätt. Några kollegor till mig påpekade det när vi precis hade börjat lyssna. Och det var väldigt spännande! För jag höll med till 100 %. Säsong 1 av Serial var likadan. Men andra amerikanska poddar är liksom svårare att ta sig an för att ordföljden eller ordvalen är så svåra på engelska att ta sig an som svensk.

  KANSKE har det en biroll till varför Serial och S-Town varit en sådan global succé också – inte bara i USA? För att det inte är en så hög tröskel att lyssna.

  Äh, jag vet inte. Men tänkte på det under intervjun. Att han pratar så lätt, nästan nonchalant, men samtidigt med tyngd om något oerhört intressant, samtidigt som han säger ”like” alltså svenskans ”typ” eller ”asså” ca 3 ggr per mening känns det som.

Detta om detta! Har ni mer tips på S-Town-relaterade artiklar/intervjuer/poddar? Hör av er!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s