Nyheter som genre

Att försöka få någonting som tidigare varit så tillvant som ”live”, till att skapa det i en efterhandstjänst, är svårt.

I Sverige har man, till skillnad från andra länder (så som USA), lyckats väldigt bra med sportgenren. Vi har tillverkat poddar som eftersnackar om fotbollsmatcher, eller förpeppar till fotbollsmatcher, och eftersom vi har så nischade poddar (det finns nästan en eller flera poddar för varenda lag i Allsvenskan, med varierande kvalité) så funkar det väldigt bra. I USA är man fortfarande tillvand av livemediet inom sportgenren och där är det just nu en för omogen marknad för att byta medie till podd.

Något vi dock har kvar att lyckas med på den svenska poddmarknaden är ju: nyheter.

Ekot har provat enminutssändningar i poddform. På Bauer Media berättar vi om roliga nyheter som dykt upp via David Batras Podcast.

Men ingen podd som snackar nyheter har blivit riktigt STOR.

Jag tror att vi kan lyckas göra nyheter även till on demand/podd-publiken (såklart), men tills leverantörerna (iTunes, t.ex) utvecklat sina appar och tjänster så att det finns möjligheter till det (I’ve got some ideas how!), så får vi kämpa på med att hitta nödlösningar för hur programmen ska formateras.

Det finns dock några amerikanska poddar som funkar finfint i nyhetsgenren. Jag tänkte presentera två av dom.

Till att börja med tror jag absolut att man måste skapa kortare poddar för att det ska lira mot live-haken. Annars ser/lyssnar/läser man hellre på något live. Men får man en kort uppdatering för att man missat något under dagen, är det enklare att ta till sig. På det viset är Ekot på 1 minut en väldigt smart idé.

Amerikanska poddar på temat som redan finns idag är till exempel The Outline World Dispatch. Den är dock inte menad att vara helt nyhetsbaserad, utan snarare för en person som är nyfiken på storys som går ”outside the headlines”. Men oftast handlar det om nyheter.
https://itunes.apple.com/us/podcast/the-outline-world-dispatch/id1224640215?mt=2

En annan populär nyhetspodd är Up First från NPR. Det är en way mer klassisk nyhetspodd som handlar om ”nyheter du behöver innan du startar dagen”. Ett nytt avsnitt kommer ut kl. 6 varje morgon (eh, med tidsförskjutning till Sverige då givetvis).

Tycker också att det är lite kul att dom tar bort gamla avsnitt och bara har kvar de senaste fem dagarnas avsnitt. Det finns något RENT i det som jag gillar.
http://www.npr.org/podcasts/510318/up-first

Observera att båda dessa har ca 10-15 minuter långa avsnitt.

324582.png

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s